23 Oca 2018

BİR MELEK GİRİYOR İÇERİYE VE TEK TEK DOKUNUYOR

NBC neden büyük bir sinemacı? Bir Zamanlar Anadolu'da filminde muhtarın kızının çay ikramı sahnesi sinema tarihinde yerini almıştır. NBC, erkeklerin kararmış ruhlarına gaz lambasının parlak ışığında bir meleksi dokunuş yapar ve onları tek tek vicdanlarıyla yüzleştirir. Forlife nickli zat-ı muhtrem de pek dokunaklı yazmış kopyalamadan edemedim.kalemine sağlık. Güzelliklere tanıklık edin..Ne güzel şey güzellik..



"köyde yemek yendikten sonra elektrikler kesilmişken olabildiğince renksizliğin, griliğin, vazgeçilmişliğin, kabullenmişliğin, nimetlerin hatırlanmayışının bile içerisindeyken... bir melek giriyor içeriye hani. tek tek dokunuyor o yüzlere. tek tek. bir bir o yüzler o içlerine sonuna dek sinmiş, vücütlarının her zerresine nüfuz etmiş cansızlığın içerisinde bir an nefes gibi dolaşıyor gözlerinden ruhlarına dek.

işte o an... unutmuş, susmuş, donmuş, sinmiş, çekilmiş o suçlu. o meleği gördüğü an... bir an yeniden bir nefes gelip geçiyor ruhundan. içimden geçen bu sahneyi gördüğümde o zanlının ağlayacağı olduğu. çok geçmedi ağlamaya başladı. ağlayacaktı çünkü hatırlamıyordu bile nimet denen şeyi. unutmuştu. vazgeçmişti. hatırlamıyordu nasıl bir şey olduğunu. düşünmüyordu. bir kenara çoktan çekilmişti. geleceği de yoktu zaten. ama bir nefes... bir nefes geldi geçti. o an yine hatırladı. güzelliği hatırladı. içine bir öküz oturdu o an. ne güzel şeydi güzellik. ve o ne kadar uzaktı ondan. ne kadar yabancı kalmıştı. ne kadar ulaşılamazdı artık. içine bir öküz oturdu. griliğin ortasından bir renk geldi geçti. o bozkırın ortası çayır çimen oldu. karanlık ışıldadı. tüm ruhlardan bir soluk geldi geçti. hepsi şaşırdı. yaşadıkları sudan bir an çıktılar. en umutsuz ve en uzak olanı.... ağlamaya başladı. bir öküz oturdu içine, tam ortasına.(EKŞİSÖZLÜK-FORLİFE ENTRYSİ)


Bir Zamanlar Anadolu'da (Nuri Bilge Ceylan, 2011)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder