15 Nis 2016

BİZ VE ÖTEKİ OLUŞTURMANIN KRİTERLERİ

Anadolu Kültür  Eğitim ve Bilim Vakfında Prof.Dr.İlhami Güler'in ( böylesine kuran nuruyla bakan vizyoner bir dehanın , aydın bir filozofun ilminden istifade edin)  ''Biz ve Öteki Oluşturmanın Kriterleri '' başlıklı sunumunu (15 mart 2015) youtube tan bulup izlemeniz temennisiyle...

Malum bugünlerde İstanbul'da İslam İşbirliği Konferansı yapılıyor. Gene malum kalemler ''hilafet,ittihadı islam '' tınılı makaleler döşeniyorlar. Şuna kesin kanaat getirdim bu ülkenin islamcıları bildiğin hayalperest ve aptallık derecesinde bilgisiz. Ne geçmişin ne de bugünün ayırdındalar. Tayyip Erdoğan'dan bir halife devşirmeye çalışıyorlar. Enver Paşa ne kadar siyasi bir dehaysa Tayyip Erdoğan'da o dur. Yukarıdaki konuşmasında İlhami Hoca'nın işaret ettiği gibi Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi gittikçe  bölünmeye ve iç çatışmaya süreklediğini düşünüyorum.  

İlhami Hoca '' biz ve öteki '' oluşturmanın Kurani kriterlerini ortaya koyuyor ve islam tarihi boyunca  müslümanların '' biz ve öteki '' oluşturma kriterlerini özetliyor. 

İlhami Hoca çok az akademisyenin cüret edeceği şekilde güncel siyasetin eleştrisini de yapıyor. Gülen cemaati ve Ak Partiyi kıyasıya tenkit ediyor. Ne cemaatin ne de Ak Partinin '' biz ve öteki'' oluşturma kriterlerinin ne Kurani açıdan    ne de ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu söyleyerek müslümanları Kurani ve Batıya ait kavramlar üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Bizi ne kurtarır diye sorarak , bizi laiklik kurtarır, demokrasi kurtarır, insan hakları kurtarır diyor açık yüreklilikle. Laiklik kavramı üzerinde müslümanların maslahat olarak düşünmeleri elzemdir diyor cemaat-akparti kavgasını örnekleyerek. Batının ürettiği kavramlara müslümanların soğuk bakmalarının doğru olmadığını meselenin adaleti tesis etmek ve zulmü önlemek olduğunun altını çiziyor.

Adalet ve zulum perspektifi müminin temel projeksiyonudur. 

Ben Ak partinin % 50 nin değil % 100 ün temsilcisi olmasını beklerdim müslümana yakışan buydu diyor. Gittikçe ilkelleşiyor ve yoksullaşıyoruz diye de ekliyor. 

Sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder